Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Burger z żurawiną

Składniki: 40 dag mielonego indyka, chili, 15 dag sera typu camembert, 4 bułki do burgerów, sałata, 1 czerwona cebula, olej, sól, pół słoiczka żurawiny do mięs, 4 plastry sera żółtego, pieprz

1. Umytą papryczkę chili przekrój, usuń pestki, drobno pokrój. Wymieszaj z mięsem mielonym z indyka. Ser typu camembert pokrój na małe kawałki. Dodaj do masy mięsnej.

Reklama

2. Całość starannie wyrób, dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Uformuj cztery kotlety. Lekko je spłaszcz. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż kotlety, usmaż z dwóch stron na złoty kolor.

3. Pszenne bułki do hamburgerów włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Przypiekaj 2 minuty. Możesz też przekroić je na połówki, a potem podsmażyć (miękką stroną) na rozgrzanej suchej patelni.

4. Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w krążki. Spodnią część każdej bułki obłóż opłukanymi listkami sałaty i cebulą. Nałóż część żurawiny, kotlety i plasterki żółtego sera. Na serze umieść resztę żurawiny i sałatę. Przykryj wierzchnimi częściami bułek.

czas ok. 30 min; porcja – 540 kcal, cena 5 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag udźca z indyka, 4-6 ziemniaków, 2 średnie marchewki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 łyżka mielonej wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.