Reklama
  • Wtorek, 11 października 2016 (14:00)

    Cordon bleu z indyka

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety z piersi indyka, sól, 4 plastry szynki z indyka, 4 plastry sera ementaler, mąka do obtoczenia, jajko , szklanka mleka, bułka tarta do obtoczenia, olej roślinny do smażenia, pieprz, cytryna, sos z borówek. Sałatka: sałata rzymska,5 łyżek oliwy, sól, pieprz czarny mielony, sok z cytryny

Reklama

Filety z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na kawałki i ostrożnie ubij przez folię spożywczą. Mięso oprósz solą, pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie umyj sałatę, porwij ją na kawałki i włóż do miski. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatę sosem.

Na każdym kawałku mięsa połóż plaster szynki i żółtego sera. Mięso złóż na pół i połącz krawędzie, zbijając je tłuczkiem. Jajko wbij do talerza, wlej mleko i wsyp trochę soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj lub ubij trzepaczką.

Nadziewane kotlety obtaczaj kolejno w mące, masie jajecznej i bułce tartej. Obsmaż je w wysokiej temperaturze tak, by ser nie wyciekł. Usmażone przełóż na papierową serwetkę, która odsączy zbędny tłuszcz. Danie podawaj z sałatą, kawałkami cytryny i sosem borówkowym.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag udźca z indyka, 4-6 ziemniaków, 2 średnie marchewki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 łyżka mielonej wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.