Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Curry z piekła rodem

Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka, 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem), 2 papryczki chili, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ćwiartka limonki, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3-4 listki kefiru lub 2 listki laurowe, szczypta cukru, szczypta soli, pieprz cytrynowy, 1 szkl. mleczka kokosowego lub 2-3 łyżki mascarpone, świeże zioła do dekoracji.

1 Mięso umyj i osusz. Oczyść z błonek i ew. tłuszczu, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki i posyp szczyptą pieprzu. Papryczki chili umyj, jedną rozkrój i oczyść z pestek. Cebulę obierz, posiekaj. Curry wymieszaj z kurkumą, cukrem, solą i szczyptą pieprzu. Wsyp do mleczka albo utrzyj na gładką pastę z serkiem mascarpone. Pomidory osącz (olej zachowaj), posiekaj.

Reklama

2 Olej z pomidorów rozgrzej, włóż mięso i cebulę, obsmaż na rumiano. Czosnek obierz, potnij w plasterki.Dodaj do mięsa. Zmniejsz ogień, dolej mleczko (albo mascarpone) z przyprawami, dołóż listki oraz pomidory.

Gotuj 15 minut na małym ogniu. Jeśli lubisz gęsty sos, zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Wyjmij listki. Podawaj z ryżem, udekoruj ziołami.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag piersi indyka, 40 dag mrożonego szpinaku, olej, mąka, 2 ząbki czosnku, 5 dag żółtego sera typu gouda, sól, pieprz, przyprawa do drobiu, garść roszponki, kolorowe pomidorki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.