Reklama
  • Wtorek, 25 października 2016 (13:05)

    Czerwone medaliony z indyka

Składniki na 4 porcje kotlety: 4 kotlety z piersi indyka, 2 łyżki keczupu, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub wędzonej, sól, pieprz qolej z pestek winogron; sos paprykowy: 2 czerwone papryki, 1/2 szkl. soku pomidorowego, 1 mała cebulka, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, szczypta cynamonu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej

Reklama

1. Każdy kotlet zawiń w folię spożywczą i delikatnie zbij tłuczkiem. Wymieszaj keczup z mieloną papryką, szczyptą soli i pieprzu oraz 1 łyżeczką oleju. Przygotowaną marynatą posmaruj kotlety, odstaw je na 20 minut. Po tym czasie oczyść kotlety z marynaty, usmaż je z obu stron.

2. Papryki na sos umyj, przetnij na połowy, dokładnie oczyść z gniazd nasiennych. Połówki miąższu posmaruj cienko olejem, piecz w 180ºC przez 20-30 minut. Cebulkę obierz, posiekaj i podsmaż na 1 łyżeczce oleju. Z upieczonej papryki zdejmij skórkę, miąższ zmiksuj, wymieszaj z cebulką i sokiem, dopraw papryką i cynamonem. Podgrzewaj 10 minut. Kotlety przed podaniem polej sosem, posyp natką.

3. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Przelej masę. Na wierzchu zrób patyczkiem lub łyżeczką niewielkie wgłębienia. Włóż w nie umyte i osuszone maliny. Sernik wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj udekorowany listkami mięty.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka, 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem), 2 papryczki chili, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ćwiartka limonki, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.