Reklama
  • Czwartek, 9 marca (13:00)

    Drobiowe kieszonki z nadzieniem szpinakowym

Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego szpinaku, 250 g ryżu, 1 cebula, 200 g jogurtu naturalnego, 1 mała cebula, sól, 1 łyżeczka +7 łyżek oleju, 100 g serka śmietankowego, 4 sznycle z indyka, pieprz, 250 ml bulionu drobiowego, 300 g marchewki, 1 papryczka chili, 3 dymki, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy.

PRZYGOTOWANIE: ok. 35 minut

1. Poczekać, aż szpinak rozmarznie i ocieknie na sicie. Ryż ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Jogurt przyprawić do smaku pieprzem i solą, włożyć do lodówki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju. Zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać szpinak, potem serek, wymieszać. Farsz zdjąć z ognia, przyprawić solą i pieprzem.

Reklama

2. Sznycle lekko rozbić między dwiema warstwami folii spożywczej. Posypać solą i pieprzem. Położyć po porcji szpinakowego nadzienia. Złożyć na pół. Brzegi spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć sznycle, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Podlać 200 ml bulionu. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 8-10 minut.

3. Obraną marchew pokroić w plasterki, dymki w kawałeczki. Chili rozciąć, czubkiem noża usunąć pestki, strączek posiekać. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Smażyć na nim marchewki przez 8 minut. W połowie smażenia dodać pozostały bulion, doprawić chili, curry i kurkumą. Zdjąć z ognia.

Składniki z patelni wymieszać z odcedzonym ryżem i dymkami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kieszonki indycze podawać z warzywnym ryżem i jogurtowym dipem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.