Reklama
  • Środa, 26 października 2016 (13:05)

    Eskalopki z piure

60 dag fileta z indyka, 2 ząbki czosnku, 3 suszone pomidory, 2 gałązki rozmarynu, 70 dag ziemniaków, 30 dag brokułów, 30 dag marchewki, 5 dag masła, 100 ml śmietany kremówki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia.

Rozmaryn opłucz, posiekaj. Pomidory drobno pokrój.Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z rozmarynem. Dodaj pomidory wraz z kilkoma łyżkami zalewy, w której się marynowały. Filet opłucz, pokrój na 8 plasterków. Rozgnieć je dłonią. Przełóż do miseczki. Zalej marynatą, odstaw na godzinę.

Ziemniaki i marchewki obierz. Brokuły podziel na różyczki. Warzywa ugotuj osobno w posolonej wodzie. Eskalopki smaż na oleju 7-10 minut. Jarzyny odcedź. Brokuły i marchewkę zmiksuj. Ziemniaki utrzyj z masłem i śmietaną.

Reklama

Przypraw solą, pieprzem i gałką. Odłóż ok. 2/3 piure ziemniaczanego. Pozostałą część rozdziel. Jedną wymieszaj z brokułami, a drugą z marchewką. Eskalopki podawaj z trzema rodzajami piure. Udekoruj.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag udźca z indyka, 4-6 ziemniaków, 2 średnie marchewki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 łyżka mielonej wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.