Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Farmerski kociołek z dynią i indykiem

Składniki na 4 porcje: 50 dag dyni, 50 dag filetu z indyka, 20 dag ciecierzycy moczonej przez noc w zimnej wodzie, 20 dag pomidorów koktajlowych, 1,5 litra bulionu warzywnego, 5 łyżek sezamu, 1 pęczek świeżej kolendry, kawałek (3 cm) świeżego imbiru, 3 łyżki oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz mielony.

Reklama

1. Sezam wsyp na lekko rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i upraż. Gdy zacznie delikatnie się rumienić, przesyp na talerzyk. Imbir obierz, 1/3 zetrzyj na tarce o małych otworkach, resztę pokrój w cieniutkie plasterki, a te w paseczki.

Kolendrę opłucz, listki poodrywaj od gałązek, kilka odłóż do dekoracji. Pozostałe wsyp do blendera razem z 3 łyżkami sezamu. Dodaj starty imbir, 2 łyżki oleju oraz cukier. Wszystko zmiksuj, pesto przypraw solą oraz pieprzem.

2. Pomidorki umyj, wytrzyj i poprzekrawaj na połówki. Dynię obierz ze skóry, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w niezbyt dużą kostkę. Filet z indyka umyj, starannie wytrzyj papierowym ręcznikiem i również pokrój w drobną kostkę.

3. Pozostały olej sezamowy rozgrzej w garnku. Włóż mięso oraz pokrojony imbir. Smaż na średnim ogniu 3 min.

4. Do mięsa wlej gorący bulion. Dodaj namoczoną, opłukaną, osączoną ciecierzycę i gotuj 10 min. Dołóż pokrojoną dynię i duś gulasz na małym ogniu ok. 45 min. 5 min przed końcem gotowania dodaj pomidory. Gulasz przypraw solą i pieprzem.

Danie posyp resztą sezamu, zrób kleksy z pesto i udekoruj listkami kolendry.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg piersi indyka, 30 dag sera z niebieską pleśnią, 10 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonej żurawiny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.