Faszerowany filet z indyka

Poniedziałek, 3 czerwca 2013 (12:00)

Skład na 6 porcji: ● 1,2 kg fileta z piersi indyka ● sól, pieprz ● sok z cytryny ● szałwia suszona ● pęczek natki ● łyżka miodu ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki ● 200 g pieczarek ● pęczek natki ● 150 g żółtego sera ● jajko ● 2 łyżki bułki tartej ● olej

1. W mięsie wycinamy głęboką, długą kieszeń. Od wewnątrz i na zewnątrz nacieramy mięso solą, pieprzem, szałwią i skrapiamy sokiem z cytryny.

Reklama

2. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, natkę siekamy, ser kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na oleju tak długo, aż odparuje z nich sok. Studzimy. Pieczarki mieszamy z bułką tartą, natką, surowym jajkiem i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

3. Farszem napełniamy kieszeń mięsa. Mięso związujemy, formując zgrabną pieczeń. Smarujemy olejem i wstawiamy na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

4. Na 10 minut przed końcem pieczenia pierś indyczą wyjmujemy z piekarnika i smarujemy miodem wymieszanym z papryką i łyżeczką oleju. Dopiekamy. Pieczeń serwujemy z ziemniakami, frytkami, zieloną sałatą, wiosennymi surówkami itp.

Pieczeń posypmy suszoną żurawiną. Wzbogaci smak indyka.

Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 6,50 zł