Reklama
  • Czwartek, 27 lutego 2014 (13:05)

    Faszerowany udziec z indyka

Składniki na 8 porcji: 2 kg udźca z indyka (ew. filetu z piersi indyka), czerstwa kajzerka, szklanka mleka do namoczenia bułki, mała cebulka, 2 gałązki selera naciowego, łyżka masła, jajko, łyżka ostrej musztardy, 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju do obsmażenia pieczeni, 2 łyżki posiekanego oregano, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij 30 dag udźca i drobniutko posiekaj albo zmiel. Kajzerkę potnij na kawałki, zalej mlekiem, odstaw, aby się namoczyła.

Reklama

Cebulkę obierz, posiekaj. Seler oczyść, opłucz, potnij w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć rozdrobnioną cebulę, podsmaż na szklisto, dodaj kawałeczki selera i smaż jeszcze chwilę.

Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj cebulę z selerem oraz odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Dołóż musztardę oraz posiekaną natkę. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jeśli lubisz, do nadzienia możesz dodać kilka pieczarek posiekanych i podsmażonych na maśle albo jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kosteczkę. Pozostałe mięso z udźca ułóż na deseczce (jeśli używasz filetu, rozetnij go na duży płat). Rozsmaruj na nim przygotowane nadzienie. Ciasno zwiń.

Pieczeń obwiąż mocną, bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Obsmaż w brytfance na mocno rozgrzanym oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 75 minut.

W czasie pieczenia od czasu do czasu polewaj mięso gorącą wodą oraz sosem z dna brytfanki. Gotową pieczeń lekko przestudź. Potnij na porcje. Podawaj z ziemniakami z wody albo kluskami śląskimi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | pieczeń

Zobacz również

  • Sos: 25 dag świeżego zielonego groszku • 25 dag makaronu spaghetti • 2 łyżki masła • po łyżce posiekanej natki, oregano, bazylii • 20 dag tartego parmezanu • po łyżce jogurtu i śmietany 18% • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.