Filet indyczy z warzywami

Wtorek, 26 marca 2013 (12:47)

Szybko, smacznie i zdrowo – tak właś nie staram się przyrządzać obiady.

Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

Składniki: filet z piersi indyka, pół brokuła, mała czerwona papryka, 10 dag ziołowego serka topionego, żółtko, łyżka śmietany, łyżka bułki tartej, łyżeczka suszonego oregano, szczypta słodkiej papryki, łyżka oliwy, sól, pieprz, tłuszcz do posmarowania formy

Reklama

Sposób przyrządzenia: Brokuł podziel na różyczki, gotuj 3 minuty w lekko osolonym wrzątku.

Osącz, drobno pokrój. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę, podduś na patelni na rozgrzanej oliwie. Ostudź. Dodaj brokuły, pokrojony w drobną kostkę serek topiony, żółtko, śmietanę i bułkę tartą. Połącz.

Przypraw do smaku oregano, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Filet opłucz, osusz. Pokrój na plastry (ew. lekko rozbij przez folię spożywczą tak, by ich nie porwać). Natrzyj solą, pieprzem i papryką z obydwu stron. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż indyka.

Każdy plaster indyka posmaruj masą warzywną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 30 minut. Podawaj np. z brokułami i purée ziemniaczanym.

Czas przygotowania: 55 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2,40 zł

Chwila dla Ciebie