Reklama
  • Czwartek, 14 maja 2015 (15:00)

    Filet z indyka na sposób włoski

Składniki na 6 porcji: 1 kg filetu z indyka, 3 średnie cebule, 1 łyżka masła, 10 dag suszonych pomidorów, 1/2 pęczka bazylii, 10 dag mielonego twarogu, 1 żółtko, 5 łyżek oleju, 20 ml wytrawnego białego wina, 400 ml bulionu drobiowego, 1 gałązka rozmarynu, po 2–3 gałazki tymianku i szałwii, 4 łyżki soku z cytryny, 3 plasterki cytryny, 40 dag małych strąków kolorowej papryki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki miodu, sól, pieprz

Reklama

1. Cebule obierz, jedną posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Pomidory osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kosteczkę. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki i grubo je posiekaj. Twaróg utrzyj z żółtkiem. Wymieszaj z bazylią, suszonymi pomidorami oraz zeszkloną cebulą. Farsz przypraw do smaku pieprzem.

2. Filet umyj, wytrzyj do sucha. Mięso głęboko natnij wzdłuż. W nacięcie włóż przygotowany farsz. Otwór zepnij wykałaczkami. Pieczeń oprósz solą i pieprzem. Posmaruj odrobiną oleju. Ułóż w formie do pieczenia. Pozostałe cebule obierz, pokrój na cząstki, lekko podsmaż na reszcie oleju. Obłóż nimi mięso w formie. Podlej winem i 1/2 szklanki bulionu. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę ułóż na pieczeni wraz z plasterkami cytryny. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę.

3. W czasie pieczeni podlewaj mięso resztą bulionu. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Czosnek przeciśnij przez praskę wymieszaj z oliwą i sokiem cytrynowym. Oliwę z przyprawami rozgrzej na dużej patelni. Smaż na niej połówki papryki ok. 5-6 minut. Pod koniec posyp je solą i pieprzem.

4. Gotową pieczeń wyjmij, trzymaj w cieple. Sos z dna brytfanki przecedź. Wymieszaj z miodem. Zagotuj. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Sos przypraw. Polej nim gotową pieczeń. Obłóż ją połówkami papryk.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 410 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:filet z indyka | z | na | filety | sposób

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka (po ok. 15 dag każdy), 1 mały bakłażan, 2 twarde pomidory, 10 dag żółtego sera (np. gouda), 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.