Reklama
  • Czwartek, 15 września 2016 (09:05)

    Filet z indyka z grzybami i orzechami

Składniki: kg fileta z indyka, 2 dag grzybów leśnych (spory podgrzybek, borowik), szklanka bulionu, 8 orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 4 ziarenka jałowca, łyżka soku z cytryny, przyprawa do drobiu, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie 65 min • Porcja 170 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 5 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Grzyby zalewam szklanką wody i odstawiam. Łuskam orzechy. Filet nacieram solą. Czosnek, sok z cytryny i przyprawę do drobiu mieszam z oliwą i nacieram tym filet. Wstawiam go na ok. 2 godz. do lodówki.

Reklama

2 Potem obsmażam filet na oleju na rumiano. Dodaję 1/2 szklanki bulionu, odsączone i pokrojone grzyby, orzechy, jałowiec. Duszę, aż mięso zmięknie, dolewając co jakiś czas resztę bulionu. Mięso podaję z ryżem na sypko.

Monika Gajewska-Okonek z Bydgoszczy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag udźca z indyka, 4-6 ziemniaków, 2 średnie marchewki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 łyżka mielonej wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.