Reklama
  • Środa, 26 października 2016 (15:00)

    Filet z indyka z morelową skórką

Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg filetu z indyka, 60 dag młodych ziemniaków, 2 małe cukinie, 40 dag niewielkich pomidorów, 2 cebule, po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 3 gałązki rozmarynu, po 1/2 pęczka szczypiorku i natki, 50 dag śmietankowego twarożku, 5 łyżek mleka, 2 łyżki konfitury morelowej, olej do posmarowania brytfanki, mielona słodka papryka, sól, mielony czarny pieprz.

Reklama

1 Filet posyp solą, pieprzem i papryką, ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę.

2 Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Potnij na połówki albo cząstki. Cukinie oraz pomidory umyj, osusz. Cukinie pokrój w plasterki, a pomidory na połówki. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój w grubszą kostkę. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek i posiekaj je.Przygotowane warzywa wymieszaj z rozmarynem. Przypraw solą oraz pieprzem. Włóż do brytfanki z mięsem po ok. 20 min pieczenia. Pozostałe zioła opłucz, osusz, posiekaj.

3 Twarożek utrzyj na gładko z mlekiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Serek wymieszaj z posiekaną natką i szczypiorkiem. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią wierzch mięsa. Filet piecz jeszcze 15 minut, aż skórka pieczeni się zezłoci.

Filet do obiadu podawaj z jarzynką oraz sosem ziołowym. Po wystudzeniu możesz pieczeń pokroić w grubsze plasterki i przełożyć nimi pszenne bułki z sezamem.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja 410 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego szpinaku, 250 g ryżu, 1 cebula, 200 g jogurtu naturalnego, 1 mała cebula, sól, 1 łyżeczka +7 łyżek oleju, 100 g serka śmietankowego, 4 sznycle z indyka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.