Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (12:05)

    Gulasz gajowego

Składniki: pół kg piersi indyka, 30 dag mrożonych borowików, 2 serki topione śmietankowe (20 dag), pół szklanki bulionu drobiowego, 150 ml śmietany 30-proc., pół cebuli, masło, sól, pieprz, łyżka mąki

Przygotowanie: Borowiki rozmroź, podsmaż na maśle. Ostudź, pokrój. Cebulę obierz, posiekaj. Pierś indyka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Masło stop w rondlu, zeszklij cebulę. Dodaj indyka, podsmaż, mieszając ze wszystkich stron. Dodaj borowiki, podlej bulionem drobiowym, gotuj ok. 15 min. Dodaj serki, mieszając, stop.

Reklama

Mąkę rozrób z małą ilością wody, wlej do gulaszu, zagotuj. Wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Gulasz podawaj z knedlem czeskim i surówką: marchewkę, pół selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Polej olejem wymieszanym z octem winnym, połącz. Przypraw cukrem, solą i pieprzem.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:gulasz

Zobacz również

  • Kasza z indyka i szpinaku,  doprawione musztardą

    Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka, 10 dag świeżego szpinaku, jajko, 3-4 łyżki bułki tartej, 1 l bulionu warzywnego lub wody, przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz . Sos: 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.