Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (13:00)

    Gulasz z ziemniakami

Składniki na 6 porcji: 80 dag mięsa gulaszowego z indyka, 6 sporych ziemniaków, 1 duża czerwona papryka, po 1 czerwonej i zielonej papryczce chili, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, 1 listek laurowy, suszone oregano i tymianek, mielona słodka i ostra papryka, sól, pieprz

Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki chili oczyść, pokrój w plasterki. Czerwoną paprykę rozetnij, usuń pestki, strąk potnij na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż mięso i zrumień je, mieszając.

Potem dołóż pozostałe pokrojone warzywa oraz listek laurowy i suszone zioła. Podlej ok. 1/2 szklanki wody. Duś około 20 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Dodaj do gulaszu. Gotuj razem 10 minut.

Reklama

Potem dodaj pomidory z puszki. Duś jeszcze 5 minut. Pod koniec gulasz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Udekoruj, np. natką pietruszki.

Naj
Więcej na temat:gulasz | tem | mi | z

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: ● 4 sznycle z indyka ● 4 łyżki mąki ● 100 g bułki tartej ● 2 jajka ● 1/2 pęczka pietruszki ● papryczka chili ● 100 g suszonych moreli ● 1–2 łyżki ajwaru (pasty z ostrej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.