Reklama
  • Środa, 25 września 2013 (12:07)

    Indycza pierś ze szpinakiem

Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku • 45 g żurawin • 45 g pistacji • 1 kg piersi z indyka • 2 łyżki oliwy • 6 gałązek rozmarynu • 250 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki) • 2 łyżki brandy • sól • pieprz.

Przygotowanie

1. Odsącz rozmrożony szpinak i umieść go w misce razem z posiekanymi pistacjami i żurawinami. Dopraw do smaku.

Reklama

2. Wyłóż na papier pierś z indyka, zrób w niej kieszonkę i wypełnij nadzieniem. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Rozetnij nici i rozchyl papier, piecz jeszcze 10 minut.

3. Zmieszaj bulion razem z 2 łyżkami brandy. Gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Polej nim mięso. Możesz podawać z gotowanymi ziemniakami, szparagami i groszkiem.

Jak to zrobić?

Faszerowanie mięsa. Przekrój pierś na pół, ale nie rozcinaj do końca. W kieszonce umieść tyle farszu, aż wypełni całe wnętrze. Tak przygotowaną pierś zawiń w papier do pieczenia i mocno zwiąż nitką.

Olivia
Więcej na temat:pierś | Piersi | szpinak | szpinak

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.