Reklama
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Indyk pieczony

Składniki na 12-15 porcji: 1 indyk o wadze ok. 5 kg (świeży lub mrożony), 2 kwaśne jabłka, np. szara reneta, 1 szklanka bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele), 1 szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Rozmrożonego i umytego indyka włóż do garnka z zimną, osoloną wodą (ok. 1 i ½ łyżki soli na 1 l wody). Odstaw na ok. 12 godz. Następnie indyka osusz, oprósz z wierzchu i od środka pieprzem. Do środka włóż bakalie oraz pokrojone w ósemki jabłka. Otwór zaszyj bawełnianą nicią. Wierzch posmaruj olejem.

2. Indyka ułóż na blasze do pieczenia. Wlej bulion. Piecz ok. 4 godz. w temp. 180°C (co 30 min polewaj sosem). Po upieczeniu odstaw indyka na ok. 15 min.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.