Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:05)

    Indyk pieczony z żurawinami i jabłkami

Składniki dla 8 osób: Indyk • szklanka czerwonego wina • 3 łyżki rodzynek • szklanka suszonych moreli • szklanka suszonych śliwek • 3 łyżki świeżej żurawiny • 5 jabłek • gałązki rozmarynu • 3 łyżki masła • pieprz • sól.

1 Rodzynki, morele, śliwki zalej winem, odstaw na 15 minut. Indyka umyj, na zewnątrz i wewnątrz natrzyj solą i pieprzem. Masło rozpuść w rondelku. Jabłka pokrój.

2 Faszeruj indyka jabłkami i odsączonymi z wina owcami. Resztę owoców rozłóż w naczyniu. Zwiąż sznurkiem nogi indyka, ułóż go w naczyniu, rozłóż rozmaryn, skrop wodą i posmaruj masłem.

Reklama

Piecz 30 minut w temp. 200°C, potem trzy godziny w temp. 180°C. Co jakiś czas smaruj masłem.

CZAS: około 4 godzin

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg piersi indyka, 30 dag sera z niebieską pleśnią, 10 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonej żurawiny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.