Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:05)

    Indyk pieczony z żurawinami i jabłkami

Składniki dla 8 osób: Indyk • szklanka czerwonego wina • 3 łyżki rodzynek • szklanka suszonych moreli • szklanka suszonych śliwek • 3 łyżki świeżej żurawiny • 5 jabłek • gałązki rozmarynu • 3 łyżki masła • pieprz • sól.

1 Rodzynki, morele, śliwki zalej winem, odstaw na 15 minut. Indyka umyj, na zewnątrz i wewnątrz natrzyj solą i pieprzem. Masło rozpuść w rondelku. Jabłka pokrój.

2 Faszeruj indyka jabłkami i odsączonymi z wina owcami. Resztę owoców rozłóż w naczyniu. Zwiąż sznurkiem nogi indyka, ułóż go w naczyniu, rozłóż rozmaryn, skrop wodą i posmaruj masłem.

Reklama

Piecz 30 minut w temp. 200°C, potem trzy godziny w temp. 180°C. Co jakiś czas smaruj masłem.

CZAS: około 4 godzin

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka, 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem), 2 papryczki chili, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ćwiartka limonki, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.