Reklama
  • Wtorek, 6 września 2016 (14:00)

    Indyk pod kruchym ciastem

Składniki na 6 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, sól. Farsz: 70 dag piersi z indyka, 2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 20 dag grzybów świeżych lub mrożonych, po 100 ml czerwonego wytrawnego wina i gorącego bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, 1 łyżka igiełek rozmarynu, 1 jajko.

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.

2. Boczek pokrój w kosteczkę. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj drobno. Grzyby oczyść, opłucz, potnij na kawałki. Mięso z indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w większą kostkę. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Włóż mięso i usmaż je na rumiano. Przełóż do rondla.

Na patelnię wrzuć boczek. Smaż, aż zacznie robić się chrupiący. Dodaj cebulę z czosnkiem, a po ok. 3 min smażenia dołóż grzyby. Oprósz solą i pieprzem. Smaż 5 min, przełóż do indyka. Podlej winem i bulionem, dodaj posiekane igiełki rozmarynu. Duś na małym ogniu ok. 15 min.

3. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj, wylep nim spód i brzegi formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wyłóż mięso. Pozostałe ciasto rozwałkuj, plackiem przykryj mięso. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka, 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem), 2 papryczki chili, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ćwiartka limonki, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.