Reklama
  • Czwartek, 19 grudnia 2013 (12:05)

    Indyk w marynacie

Składniki na 6 porcji: 1 kg piersi z indyka, 200 ml białego wina, ząbek czosnku, marchew, ćwiartka selera, cebula, łyżka soku z cytryny, łyżka oleju, 2 gałązki tymianku, listek laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego i kilka goździków, sól, pieprz mielony, listki świeżej bazylii do dekoracji

Przygotowanie: Marchew, seler oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj tymianek, liść laurowy, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i goździki oraz sok z cytryny.

Reklama

Warzywa ugniataj ręką aż zmiękną i wlej szklankę wina. Mięso podziel na porcje i zalej warzywno-winną marynatą. Garnek owiń folią i odstaw do lodówki na 8 godzin.

Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty i osusz. Dopraw solą, pieprzem i usmaż na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na oleju z dodatkiem 2 łyżek masła). Indyka podawaj z ziemniakami lub ryżem i surówką. Talerz możesz udekorować listkami bazylii.

Czas przygotowania: 30 minut (bez marynowania) 450 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:pra

Zobacz również

  • Składniki na 4–5 porcji: 50 dag piersi z indyka, pół główki młodej kapusty, 2 młode selery, 2 marchewki, 5 średnich ziemniaków, 1 pietruszka, 2 młode cebule, 2–3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.