Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (11:00)

    Indyk w pomarańczach

Składniki: 1 udziec indyka (ok. 1 kg, bez kości), 2 pomarańcze, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednego owocu wyciśnij sok. Udziec z indyka opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem pomarańczowym.

Następnie posyp solą, pieprzem, słodką papryką, igiełkami rozmarynu, płatkami chili oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy wcieraj w mięso kilka minut. Potem uformuj z niego zgrabną pieczeń. Obwiąż ją mocną bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Włóż do miseczki.

Reklama

Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Pozostałą pomarańczę pokrój na kawałki. Zamarynowany udziec przełóż do żaroodpornej formy. Podlej marynatą z dna miseczki. Obłóż kawałeczkami pomarańczy.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Po ok. 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz mięso jeszcze 90 minut. Gotowy udziec podawaj np. z pieczonymi ziemniakami albo ryżem ugotowanym na sypko.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg piersi indyka, 30 dag sera z niebieską pleśnią, 10 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonej żurawiny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.