Reklama
  • Poniedziałek, 24 sierpnia 2015 (08:00)

    Indyk w warzywach z makaronem

Składniki na 4 porcje: 60 dag piersi z indyka 1 mały brokuł, 2 pietruszki, 1 pęczek młodej marchewki, 1/2 słoika suszonych pomidorów, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz, szczypta tartej gałki muszkatołowej, 1 papryczka chili, olej do smażenia, 4 porcje ulubionego makaronu

1. Mięso pokroić w kostkę. 1/3 szklanki zalewy z suszonych pomidorów zmieszać z octem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać tą marynatą mięso, dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz plasterki chili, wstawić do lodówki na godzinę.

2. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, pokroić w kawałki, brokuła podzielić na różyczki. Warzywa ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku (brokuły dodać na końcu). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso smażyć razem z marynatą. Pod koniec dodać odcedzone warzywa i makaron. wymieszać. Czas przygotowania 1 h. plus czas marynowania mięsa. Przepis na 5 osoby. Koszt jednej porcji 3,2 zł.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Reklama

Przygotowanie: ok. 45 minut.

Nasza rada

Jeśli do przepisu dodasz sos sojowy, czosnek i imbir, a makaron pszenny zastąpisz ryżowym, uzyskasz szybkie chińskie danie!

Twoje Imperium
Więcej na temat:z | makaron

Zobacz również

  • Składniki na 4–5 porcji: 50 dag piersi z indyka, pół główki młodej kapusty, 2 młode selery, 2 marchewki, 5 średnich ziemniaków, 1 pietruszka, 2 młode cebule, 2–3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.