Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Indyk w wersji słodko-ostrej

1 i 1/2 kg filetu z indyka, 1 i 1/4 szklanki soku jabłkowego (bez cukru), 2/3 szklanki śmietany 30 proc., 2 jabłka, 1 duża cebula, 3–4 połówki suszonych moreli, 2 łyżki suszonej żurawiny, 4 łyżki pistacji, 1 czerstwa kajzerka, 2 łyżki masła, 3–4 łyżki rodzynek, szczypta mielonych goździków, sól i świeżo mielony pieprz, kilka listków różnych sałat do dekoracji.

Czas przygotowania: 2 godziny (w tym 1,5 godz. pieczenia). 1 porcja: 320 kcal. Cena porcji: 3,75 zł

Przygotowanie

1. Przygotuj farsz: kajzerkę potnij w kosteczkę. Pistacje grubo posiekaj. Suszone morele potnij w paseczki. Jabłka obierz, pokrój na cienkie cząstki, usuń środki z pestkami, a miąższ potnij na niewielkie kawałki.

Reklama

2. Cebulę obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło, usmaż na szklisto. Dołóż bułkę i jabłka. Dodaj rodzynki, żurawinę oraz morele i pistacje. Dobrze wymieszaj. Farsz przypraw na pikantnie solą, świeżo mielonym pieprzem oraz mielonymi goździkami. Możesz dodać też chili.

3. Filet opłucz, wytrzyj do sucha. Rozetnij na duży płat, dobrze go rozbij. Posyp solą oraz pieprzem. Na mięsie równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie. Ciasno zwiń.

4. Roladę obwiąż bawełnianą nitką. Przełóż do brytfanki. Pieczeń podlej sokiem jabłkowym wymieszanym ze śmietaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.

Piecz przez 1 godzinę i 30 minut. W czasie pieczenia roladę polewaj sosem. Gotową pieczeń pokrój. Ułóż na półmisku przykrytym listkami sałat.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pieczeń

Zobacz również

  • Składniki: 800 g mięsa mielonego z indyka ● 2 torebki ryżu ● 1 cebula ● 1 jajko ● 3-4 łyżki bułki tartej ● ząbek czosnku ● słoiczek przecieru pomidorowego ● sól ● pieprz ● 2-3 łyżki mąki ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.