Reklama
  • Piątek, 12 lipca 2013 (14:00)

    Indyk w ziołach z kaszką kuskus

Połączyłam te składniki i powstało zdrowe danie, które ponadto pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna

Składniki: 80 dag piersi indyka, łyżeczka szałwii, 1/4 łyżeczki tymianku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, po 1/3 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, 600 ml mleka sojowego lub zwykłego, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, pomidor, 10 dag zielonego groszku, 15 dag kaszki kuskus, łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do przyprawienia kuskusu, olej.

Przygotowanie:

Reklama

1. Indyka umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, szałwią, paprykami i tymiankiem. Wstaw noc do lodówki.

2. Olej rozgrzej w rondlu, obsmaż indyka z każdej strony. Wlej mleko sojowe, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, duś pod przykryciem około godziny. Ew. przypraw.

3. Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż pieczarki. Dodaj groszek, pokrojonego pomidora i koncentrat pomidorowy, przypraw. Podduś. Dodaj kuskus, połącz. Podaj z indykiem.

Czas przygotowania 80 min, ilość porcji 8, cena za porcję 3,20 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:cukier | z | kuskus

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 udziec indyka bez kości (ok. 1 i 1/2 kg), 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 10 dag twarożku śmietankowego, 80 dag ziemniaków, 40 dag marchewki, 150... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.