Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Indyk z ananasem i ryżem

Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety z piersi indyka ● pęczek dymki ● cebula ● ząbek czosnku ● 200 g ryżu basmati ● łyżeczka curry ● 200 ml mleka kokosowego ● papryczka chili ● ananasy w puszcze ● 10 g świeżego imbiru ● 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ● olej ● sól i pieprz do smaku.

1. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju, dodajemy ryż i curry, mieszamy. Wlewamy 200 ml wody oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu 20 minut.

Reklama

2. Krążki ananasa odcedzamy z zalewy, którą zachowujemy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Obrany ze skórki imbir drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki.

3. Umyte i osuszone kotlety z piersi indyka oprószamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Mięso przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy krótko imbir, chili i ananasy. Dodajemy zalewę i gotujemy kilka chwil, aby odparował nadmiar płynu. Doprawiamy solą. Zagęszczamy mąką kukurydzianą.

4. Do sosu przekładamy kotlety, mieszamy. Podajemy z ryżem, posypane grubo pokrojoną dymką.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.