Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (14:00)

    Indyk z cytryną

Składniki dla 4 osób: pierś z indyka • 10 dag ryżu • garść suszonych pomidorów • 10 dag pieczarek • cebula • sok z połowy cytryny • curry • szafran • łyżka masła klarowanego • 2 cytryny • kilka papryk • łyżeczka śmietany • sól • pieprz.

Reklama

1. Mięso umyj, rozkrój tak, by powstał duży płat. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Ryż gotuj do miękkości z dodatkiem szafranu.

Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, dodaj ryż, curry i drobno pokrojone suszone pomidory. Przypraw do smaku solą i pieprzem, smaż 5 minut.

2. Farsz układaj wzdłuż jednego z boków mięsa. Wzdłuż drugiego ułóż plastry cytryny. Zawiń. Włóż w rękaw do pieczenia, obok ułóż papryki.

Podlej odrobiną wody i piecz około godziny, w zależności od wielkości mięsa, w temperaturze 180°C . Powstały sos wymieszaj z odrobiną śmietany. Mięso udekoruj paprykami, polej sosem.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.