Reklama
  • Środa, 1 marca (09:05)

    Indyk z nadzieniem warzywnym

Składniki: na 4 porcje, 3 marchewki, cebula, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki selera naciowego, 20 dag plastrów boczku, oliwa, 40 dag mięsa mielonego, 10 dag suszonych moreli, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 2 gałązki świeżej szałwii, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, skórka i sok z 2 cytryn, indyk, 2 pomarańcze, 10 dag masła, bułka tarta. Na sałatkę: 80 dag ziemniaków, 2 czerwone cebule, 10 dag mrożonego groszku,10 dag masła, oliwa, sól, pieprz

Reklama

Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień kawałki cebuli oraz boczku. Wrzuć pokrojoną marchewkę, seler, czosnek i całość podsmaż. Wystudź. Mielone mięso włóż do misy, dodaj warzywa i drobno pokrojone morele oraz posiekane zioła. Do praw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką i sokiem z cytryny. Zagęść bułką tartą i wymieszaj.

Indyka umyj, odetnij skrzydła i ostrożnie oddziel skórę od piersi tak, aby powstały kieszenie. Napełnij je nadzieniem, a resztę włóż do środka. Zwiąż nogi. Mięso oprósz solą i włóż do brytfanny. Wlej trochę wody i piecz w temperaturze 140°C przez ok. 5 godzin. Około 20 minut przed końcem pieczenia rozłóż na indyku kawałki pomarańczy i masła.

Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze z kawałkami cebuli. Całość skrop oliwą, posól, dopraw pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez około 30 minut. W tym czasie na maśle obsmaż groszek. Wymie- szaj z gotowymi ziemniakami i podawaj z indykiem.

Na żywo

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety z piersi indyka ● pęczek dymki ● cebula ● ząbek czosnku ● 200 g ryżu basmati ● łyżeczka curry ● 200 ml mleka kokosowego ● papryczka chili ● ananasy w puszcze ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.