Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (13:05)

    Jesienny gulasz z indyka z cydrem

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag podudzia z indyka (bez skóry i kości), po 50 dag pora i marchewki, 1 duże, kwaśne jabłko (np. szara reneta), 750 ml cydru jabłkowego, 3 łyżki klarowanego masła, sól, pieprz świeżo mielony, majeranek świeży i suszony, 4-6 łyżek śmietany 18 proc.

Reklama

1. Jabłko i warzywa umyć. Marchew obrać, pokroić w grubsze talarki. Seler (białą część i zieloną) pociąć w krążki. Jabłka pokroić w półksiężyce bez obierania, pestki usunąć.

2. Mięso podzielić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem, suszonym majerankiem, odstawić na pół godziny do lodówki.

3. Zamarynowane mięso zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać pokrojone warzywa i jabłko, podsmażyć, zalać cydrem. Zagotować, potem zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę. Podawać z kleksem śmietany i świeżym majerankiem.

Nasza rada

Klarowane masło ma subtelny, lekko orzechowy smak i nigdy się nie przypala. Idealne do smażenia i pieczenia, nadaje wyborny smak.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.