Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:05)

    Kebab z indyka na frytkach

Składniki: 60 dag filetu z indyka, po pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki oraz ziołowego i czarnego pieprzu, chili, łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżeczki curry, olej, 2 pomidory, sól, 1 duży ogórek, 40 dag mrożonych frytek

Czas ok. 40 min; porcja – 450 kcal, cena 4,10 zł, 4 porcje.

Reklama

1. Filet z indyka oczyść starannie, osusz, przekrój na dwa kawałki. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy ze szczyptą chili. Włóż mięso, starannie obtocz z każdej strony, odstaw na minimum 30 minut.

2. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Włóż mięso. Smaż z dwóch stron na dosyć mocnym ogniu. Po 2-3 minutach przykryj patelnię i zmniejsz ogień, by mięso się nie spaliło. Smaż jeszcze 10-15 minut.

3. Gotowe mięso odstaw, by trochę przestygło. Następnie ostrym nożem pokrój usmażony filet w cieniutkie plasterki. Jeśli chcesz, możesz je ponownie wrzucić na patelnię i przesmażyć na chrupiąco.

4. Pomidory opłucz, osusz, podziel na cząstki. Umyty ogórek pokrój w plasterki. Warzywa oprósz solą i pieprzem. Frytki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj do kebaba razem z surówką. .

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka, 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem), 2 papryczki chili, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ćwiartka limonki, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.