Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Korzenna tuszka z indyka

Składniki na 12 porcji: 1 indyk (ok. 4–5 kg) , 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka cynamonu, sól, pieprz mielony. Nadzienie: 10 kromek chleba razowego (bez skórki), 15 dag korzennych pierników, 1 słoiczek żurawiny do mięs, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, płynny miód do smaku, po 5 dag bakalii: rodzynek sułtańskich, suszonych śliwek, moreli oraz fig i kandyzowanego imbiru.

Reklama

1. Zrób solankę, rozpuszczając sól w zimnej wodzie (1,5 łyżki soli na litr wody). Indyka umyj i zalej w dużym naczyniu solanką (powinien być przykryty). Trzymaj w chłodzie przez noc.

2. Następnego dnia wyjmij mięso z solanki, osusz je papierowym ręcznikiem i oprósz pieprzem (w środku i na zewnątrz). Indyka ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.

Po 30 min zmniejsz temp. do 160 st. i piecz jeszcze kilka godzin (w sumie: 40 min na każdy kilogram mięsa), polewając wytwarzającym się sosem. 20 min przed końcem posmaruj tuszkę miodem wymieszanym z cynamonem.

3. Gdy indyk będzie w piekarniku, zajmij się przygotowaniem nadzienia. Pierniki i pieczywo pokrusz w malakserze. Wymieszaj z żurawiną, wszystkimi posiekanymi bakaliami, miodem i skórką cytrynową.

Upieczoną tuszkę przetnij na pół i napełnij nadzieniem. Podawaj, np. z pikantnymi ciasteczkami zbożowo-żurawinowymi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: gulasz: 50 dag piersi z indyka, 3/4 szkl. mrożonego groszku, 2 średnie marchewki, 4-5 różyczek brokuła, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka rozmarynu, po 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.