Reklama
  • Czwartek, 22 września 2016 (13:07)

    Makaron z groszkowym sosem i szaszłykami

Sos: 25 dag świeżego zielonego groszku • 25 dag makaronu spaghetti • 2 łyżki masła • po łyżce posiekanej natki, oregano, bazylii • 20 dag tartego parmezanu • po łyżce jogurtu i śmietany 18% • 2 ząbki czosnku • łyżeczka soku z cytryny. Szaszłyki: 20 dag piersi z indyka • łyżeczka słodkiej papryki • jajko • pół szklanki bułki tartej • 10 dag tartego parmezanu • olej do smażenia.

Reklama

1 Ugotuj makaron i groszek (w osolonej wodzie, z sokiem z cytryny). Indyka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i papryką, odstaw.

2 Jajko roztrzep, bułkę tartą połącz z parmezanem. Kawałki piersi obtocz w jajku i bułce z serem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po czym nabijaj na patyczki do szaszłyków.

3 Na patelni rozgrzej masło, dodaj groszek, zmiażdżony czosnek i posiekane zioła. Duś ok. 5 minut. Dodaj parmezan, jogurt i śmietanę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Na talerzach układaj makaron, polej sosem, układaj szaszłyki.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.