Reklama
  • Wtorek, 19 listopada 2013 (15:05)

    Małopolski indyk z orzechami

Składniki na 4 porcje: 70 dag filetu z indyka,10 dag grubo posiekanych włoskich orzechów, 2 dag suszonych borowików, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 szkl. czerwonego wina, 1 szkl. bulionu warzywnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie: 150 min. Cena porcji: ok. 5 zł. Porcja: 450 kcal.

Reklama

1. Suszone borowiki zalej szklanką wody. Odstaw do namoczenia i ugotuj do miękkości. Mięso opłucz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso partiami wrzucaj na rozgrzany olej i zrumień, mieszając. Zdejmij.

Na tym samym tłuszczu zeszklij czosnek i cebulę. Dołóż pieczarki, pokrojone borowiki i koncentrat, przesmaż. Dodaj mięso oraz orzechy, zalej winem i bulionem. Przypraw solą oraz pieprzem. Duś ok. 90 min.

2. Gotowy gulasz ew. jeszcze raz dopraw. Podaj np. z makaronem. Możesz posypać go też startym serem i natką.

Naj
Więcej na temat:z | małopolski | indyk | indyk

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg udźca indyka ze skórą, 3 ząbki czosnku, 1-2 cebule, 3 dag migdałów bez skórki, mielona słodka i wędzona papryka, sól, pieprz, olej do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.