Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (13:05)

    Mielone z indyka z tymiankiem

Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonego mięsa z indyka, 2 małe cebule, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej plus kilka łyżek do obtaczania, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, suszony i świeży tymianek, olej do smażenia.

1. Cebule umyć, obrać, drobno posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oleju, wystudzić.

Reklama

2. Mięso połączyć z majonezem, przyprawami i suszonym tymiankiem, dodać cebulę. Wstawić do lodówki na 30 min, by smaki się przegryzły. Masę wymieszać z jajkami i bułką.

3. Z masy formować zwilżonymi dłońmi okrągłe kotleciki, każdy z nich obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.

4. Po usmażeniu kotlety warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem dla smaku i wyglądu posypać listkami świeżego tymianku.

Nasza rada

Jeśli do masy mięsnej ­dodasz nie dwa, ale trzy jajka, w tym białka ubite na sztywno, ­kotlety będę rozpływać się w ustach.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg piersi indyka, 30 dag sera z niebieską pleśnią, 10 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonej żurawiny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.