Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (13:05)

    Musztardowy indyk

Składniki na 10 porcji. Mięso: 1 kg polędwiczek z indyka lub piersi z indyka, 4 łyżki ostrej musztardy, np. dijon, 1 łyżeczka brązowego cukru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz, olej. Dodatki: 30 dag ryżu, 1/3 szkl. rodzynek sułtańskich, 3 łyżki kukurydzy, szczypta kurkumy, 1 łyżeczka masła, 10 połówek brzoskwiń z syropu, konfitura żurawinowa, natka pietruszki.

1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z cukrem, gałką muszkatołową i łyżką oleju. Posmaruj marynatą mięso, zawiń je ściśle w podwójną warstwę folii aluminiowej i nadaj mu podłużny kształt. Przykryj, wstaw do lodówki na całą noc.

2. Do żaroodpornego naczynia wlej 1/3 szklanki wody. Włóż mięso w folii. Przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 min w 180ºC, podlewając wodą. Zdejmij folię i piecz dalej 15 min.

Reklama

Ryż ugotuj na sypko. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp ryż, kukurydzę, rodzynki i kurkumę. Podsmaż chwilę.

3. Mięso obłóż ryżem i brzoskwiniami napełnionymi żurawiną. Ozdób natką.

Szczypta zdrowia

Kurkuma nie tylko nadaje piękny żółty kolor, ale również jest bardzo zdrowa, m.in. redukuje cholesterol.

Naj
Więcej na temat:kurkuma | datki | indyk | indyk

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag filetu z indyka, 3 marchewki, 1 mały kabaczek albo cukinia, 16 plasterków wędzonego boczku, 4 łyżki oleju, 200 ml bulionu drobiowego (z kostki), 1 cebula, 1 mała... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.