Reklama
  • Środa, 16 lipca 2014 (08:05)

    Nadziewane klopsiki z truskawkami

Składniki: 50 dag mielonego z indyka, około 16 równych truskawek, kajzerka, 2 żółtka, białko, 3 łyżki drobno posiekanych migdałów, szklanka mleka, posiekana szalotka, łyżeczka tymianku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej, bułka tarta

Reklama

Przygotowanie: Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i dokładnie rozdrobnij. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli. Do mielonego mięsa dodaj bułkę, posiekane migdały oraz szalotkę. Wlej żółtka. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Białko ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą mięsną.

Z masy mięsnej uformuj 15 placuszków. Na każdy połóż truskawkę (bez szypułek). Zlep brzegi i uformuj zgrabny kotlet.

Przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej. Usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Udekoruj natką. Podaj z makaronem, ryżem oraz zieloną sałatą.

Marika Piekut z Nowej Wsi

Takie jest życie
Więcej na temat:z | Marika | WSI | klopsiki

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 1 i ½ kg filetu z piersi indyka, 1 duży por, 50 dag świeżych grzybów, 12 dag białego chleba, 20 dag kiełbasy surowej, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki masła, olej do smażenia,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.