Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (13:05)

    Orientalna potrawka z indykiem i brokułem

Składniki na 10 porcji: po 50 dag piersi indyczej i brokułów, 250 ml bulionu, 20 dag selera naciowego, 15 dag mrożonej mieszanki warzyw w słupkach, 1 duża cebula, 2 papryczki chili, 4 łyżki sosu rybnego, po 2 łyżki sosu sojowego i oleju, 1 ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm), po 1 łyżce cukru trzcinowego i mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki łuskanych orzeszków ziemnych.

1. Warzywa umyć, brokuły podzielić na różyczki, obgotować krótko we wrzątku, odcedzić.

2. Mięso pokroić w paski, lekko oprószyć mąką. Cebulę i imbir obrać, pokroić w talarki, czosnek rozetrzeć. Seler pokroić ukośnie.

Reklama

3. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mięso, oprószyć cukrem, a gdy się skarmelizuje, dodać czosnek, imbir, cebulę, mrożone warzywa, seler, posiekane chili, brokuły, sosy i bulion.

Dusić kilka minut, posypać orzeszkami, uprażonymi na suchej patelni.

Przygotowanie: ok. 25 minut

Nasza rada

Do dania bardzo pasuje kwaśny i aromatyczny dodatek. Podawaj je więc z ćwiartką umytej i wyparzonej limonki.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag piersi indyka, 40 dag mrożonego szpinaku, olej, mąka, 2 ząbki czosnku, 5 dag żółtego sera typu gouda, sól, pieprz, przyprawa do drobiu, garść roszponki, kolorowe pomidorki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.