Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Pieczeń z indyka serowo-ziołowa

Składniki na 6 porcji: 1,2 kg udźca z indyka, 1 pęczek bazylii, 25 dag ricotty, 5 dag parmezanu, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 15 dag plasterków szynki dojrzewającej. Potrawka: 1 puszka pomidorów, 1 cebula, po 1/2 cukinii i bakłażana, po 1 papryce żółtej i czerwonej, po 1/2 pęczka tymianku i oregano, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.

Reklama

1. Bazylię opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i drobno je posiekaj. Wymieszaj z ricottą, startym parmezanem oraz oliwą z oliwek i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Mięso umyj, osusz. Oprósz solą i pieprzem. Posmaruj nadzieniem serowym i zwiń, formując zgrabną roladę. Owiń ją plasterkami szynki. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym. Przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry) i piecz 1 godz. w temp. 180 st.

3. W tym czasie przygotuj potrawkę. Cebulę obierz i grubo posiekaj. Oczyść i pokrój w kostkę obie papryki, cukinię oraz bakłażan. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj pomidory z puszki razem z zalewą. Przypraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Połowę dodaj do warzyw, dokładnie wymieszaj.

4. Z mięsa zdejmij folię, dookoła rozłóż przygotowane warzywa. Piecz jeszcze 20 min. Przed podaniem danie posyp pozostałymi posiekanym ziołami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.