Reklama
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Pieczeń z udźca indyka

Składniki na 5-6 porcji: Na pieczeń: ok. 1 kg udźca z indyka, ½ szklanki oleju, np. rzepakowego, 2 ząbki czosnku, majeranek, pieprz ziołowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2 łyżki miodu, sok wyciśnięty z ½ pomarańczy. Na sos: 4 pomarańcze, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżki zimnego masła.

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz, wytnij kości. Do oleju dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz: majeranek, pieprz, sól i paprykę, wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą starannie natrzyj mięso. Przykryj i włóż do lodówki na 10 godz. 2. Mięso wyjmij z marynaty, zwiąż bawełnianą nicią. Włóż do żaroodpornego naczynia lub rękawa do pieczenia. Wlej marynatę i ¼ szklanki wody. Piecz ok. 90 min w temp. 180°C. Na 20 min przed końcem pieczenia wierzch udźca posmaruj miodem wymieszanym z sokiem pomarańczowym. 3. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę a następnie ze wszystkich wyciśnij sok i przecedź przez sitko. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj aż się rozpu- ści. Gdy uzyska jasno złoty kolor, dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę poma- rańczową. Gotuj na średnim ogniu mieszając ok. 15 min, aż straci połowę objętości. Zestaw z ognia, dodaj masło. Mieszaj aż się rozpuści. Dodaj ocet balsamiczny oraz sól.

Reklama

Przygotowanie (bez czasu pieczenia): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii

Do sosu można dodać 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag piersi z indyka, 2 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego), 1 duża marchewka, 1 cebulka, 4-5 suszonych moreli, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 szkl. rosołu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.