Reklama
  • Wtorek, 24 stycznia (13:00)

    Pierś indyka w sosie serowym

Skład na 6 porcji: ● 750 g piersi indyka ● 6 plasterków wędzonego boczku ● 2 łyżki oleju ● 75 g masła ● 20 g mąki ● 50 g śmietany ● 300 ml bulionu warzywnego ● 3 łyżeczki średnio ostrej musztardy ● 150 g serka śmietankowego ● sól, pieprz, zioła prowansalskie ● 1/2 pęczka natki pietruszki.

Reklama

1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 6 części i każdą owijamy paskiem wędzonego boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy piersi z boczkiem, aby się podrumieniły. Pod koniec doprawiamy solą i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

2. Podsmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut w 180ºC.

3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy rózgową trzepaczką. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy musztardę, serek śmietankowy, doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi, solą, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.

4. Gotowy sos serowy przekładamy do mięsa 25 minut przed końcem pieczenia i zapiekamy.

5. Mięso podajemy na stół w żaroodpornym naczyniu i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 owoc mango, 3 łyżki masła, 2 łyżki przyprawy curry w proszku, 5-6 łyżek mąki, 100 ml soku z mango, 100 ml bulionu warzywnego, 100 ml mleka kokosowego, sól, pieprz, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.