Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Polędwica z indyka owijana boczkiem

Składniki : • 2 polędwiczki z indyka po ok. 250 g • 250 g wędzonego boczku w plasterkach • świeży szpinak • suszone pomidory • krojona mozzarella • 2 łyżki masła klarowanego. Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus • 80 g mrożonego groszku • kawałek czerwonej papryki • kawałek zielonego ogórka. Do smaku: sól, pieprz • sok z cytryny • oliwa z oliwek.

Przygotowanie 65 min • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje

1 Opłukane i osuszone polędwiczki z indyka rozbijam cienko na kształt prostokąta. Oprószam je z obu stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku układam suszone pomidory, liście szpinaku i posypuję pokrojoną mozzarellą. Polędwiczki dość ciasno zwijam. Plasterki boczku układam na szerokość indyczych roladek i dokładnie owijam nimi całe mięso.

Reklama

2 Roladki układam w żaroodpornym naczyniu z rozgrzanym masłem klarowanym i wstawiam je do nagrzanego do 200°C piekarnika z termoobiegiem. Piekę 35-40 minut. W trakcie pieczenia 3 razy polewam je powstałym sosem. Po wyjęciu odczekuję 5-6 minut i kroję je w grubsze plastry. Podaję na sałatce.

3 Sałatka z kaszy kuskus: kaszę zalewam osolonym wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), a po około 5 minutach mieszam i odstawiam do ostudzenia. W tym czasie gotuję do miękkości groszek i odstawiam do ostudzenia. Do kaszy dodaję groszek, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórek, doprawiam do smaku. Przed podaniem skrapiam oliwą z oliwek.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego szpinaku, 250 g ryżu, 1 cebula, 200 g jogurtu naturalnego, 1 mała cebula, sól, 1 łyżeczka +7 łyżek oleju, 100 g serka śmietankowego, 4 sznycle z indyka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.