Reklama
  • Czwartek, 15 września 2016 (09:05)

    Pulpeciki indycze w sosie pomidorowym

Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka, mała czerstwa bułka, jajko, mała cebula, koperek, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz. Sos: 3 pomidory, marchew, cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, ok. szklanki wody, 2 łyżki oleju, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 90 min • Porcja 150 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4-5 porcji

Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli

Reklama

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Do mięsa dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty czosnek, jajko oraz bułkę namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Na końcu wsypuję posiekany koperek.Mokrymi dłońmi formuję małe pulpeciki i panieruję je w bułce tartej.

2 Robię sos: pomidory obieram ze skórki i kroję w kosteczkę (można użyć pomidorów z puszki). Cebulę siekam, smażę na oleju do zrumienienia. Marchew obieram i ścieram na drobnej tarce, dodaję do cebuli. Dorzucam pomidory i chwilę duszę. Mieszam z przecierem pomidorowym i dolewam wodę.

3 Duszę kilka minut. Doprawiam do smaku. Sos wlewam do naczynia żaroodpornego, na nim układam pulpeciki. Piekę w temp. 180ºC ok. 45 min.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka, 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem), 2 papryczki chili, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ćwiartka limonki, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.