Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (10:05)

    Pulpety z indyka

Składniki (4 porcje): ● szklanka kaszy jaglanej (ok. 180 g) ● 500 g mielonego mięsa z indyka ● 1/2 szklanki rodzynek ● surowe jajko ● łyżeczka masła ● pęczek natki pietruszki ● 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego ● 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego ● sól ● pieprz

1. Kaszę przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Do garnka wlej 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj przez 10 min, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę masła, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 min. Odkryj i odstaw do przestygnięcia.

Reklama

2. Natkę i rodzynki posiekaj. Dodaj je do mięsa, a następnie dołóż kaszę i jajko. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Zagotuj bulion, wkładaj do niego pulpety tak, by swobodnie pływały, i gotuj partiami po 3 min. Ugotowane pulpety przekładaj do miski.

3. Do bulionu po gotowaniu pulpetów dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 min. Włóż pulpety i duś na małym ogniu przez 3-4 min.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg piersi indyka, 30 dag sera z niebieską pleśnią, 10 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonej żurawiny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.