Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Quiche z porem, dynią i orzechami

Składniki: 1 mała dynia, 2 szklanki mąki, 20 dag masła, 5 jajek, 2 pory, olej, sól, pieprz,15 dag sera z niebieską pleśnią, po 2 łyżki śmietany i orzechów, gałka muszkatołowa

1. Dynię obierz, pozbaw nasion i pokrój na małe kawałki. Rozłóż je na blasze, skrop olejem i posyp solą. Piecz około 30 min w 190 st.

2. Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, 2 jajek oraz szczypty soli. Schładzaj 20 min, a potem rozwałkuj. Wylep spód i boki prostokątnej formy. Piecz 10-12 minut w temp. 200 st. Pory oczyść starannie, pokrój w krążki, przesmaż na 2 łyżkach oleju.

Reklama

3. Ser pokrusz. Pozostałe jajka rozkłóć ze śmietaną. Dodaj ser, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczonym spodzie rozłóż pory i dynię. Zalej masą jajeczną. Zapiekaj razem 20-25 min. Posyp 2 łyżkami posiekanych orzechów laskowych.

12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1,70 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.