Reklama
  • Wtorek, 28 października 2014 (15:00)

    Risotto z indykiem, żurawiną i chrzanem

Składniki: 30 dag filetu z piersi indyka, 6 łyżeczek chrzanu, 500 ml bulionu warzywnego, 5 dag suszonych żurawin, 15 dag ryżu (do risotta), ostra mielona papryka, cebula, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki masła, olej.

1. Indyka umyj, pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i wstaw na pół godziny do lodówki.

Reklama

2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę i lekko podsmaż. Wsyp ryż i smaż, aż będzie szklisty. Wlej tyle bulionu, aby przykrył ryż.

Dodaj chrzan, żurawiny i smaż, do chwili, aż ryż będzie miękki. Kiedy ryż wchłonie płyn, wlej jeszcze trochę bulionu.

3. Mięso podsmaż na oleju. Kiedy ryż jest już miękki, włóż mięso, wymieszaj. Przypraw papryką, tymiankiem, ew. solą oraz pieprzem. Posyp danie natką.

W ten sposób przygotowany ryż jest bardzo smaczny, np. do kotletów, pieczeni czy innego mięsa.

Katarzyna Cukier z Domaszna

Takie jest życie
Więcej na temat:risotto | cukier | z | danie

Zobacz również

  • Filet z indyka z grzybami i orzechami

    Składniki: kg fileta z indyka, 2 dag grzybów leśnych (spory podgrzybek, borowik), szklanka bulionu, 8 orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 4 ziarenka jałowca, łyżka soku z cytryny,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.