Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Rolada indycza

Składniki: 1 kg piersi indyka, 30 dag sera z niebieską pleśnią, 10 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonej żurawiny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz

1. Pierś indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie rozkrój na płat i lekko rozbij. Oprósz mięso z obu stron solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

2. Ser z niebieską pleśnią pokrusz lub rozetrzyj. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, posiekaj grubo os- trym nożem. Żurawinę zalej w miseczce wrzątkiem, odstaw na kilkanaście minut do namoczenia. Osącz.

Reklama

3. Ser połącz z orzechami i żurawiną, dopraw pieprzem i, w razie potrzeby, solą. Przygotowaną masę rozsmaruj na mięsie. Zwiń starannie roladę, obwiąż ją sznurkiem.

4. Gotową roladę ułóż w brytfannie, skrop olejem, oprósz pozostałą mieloną słodką papryką. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. 80-90 minut. Podawaj roladę pokrojoną w grube plastry.

5. Osobno przygotuj brokuły. Wrzuć je bez rozmrażania na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 15 min). Odlej na sicie. Podawaj do upieczonego mięsa.

8 porcji, czas ok. 110 min; porcja – 300 kcal, cena 4 zł.

Mięso indyka jest chude. Jeśli więc obawiasz się, że rolada podczas pieczenia przesuszy się, zawiń ją w plastry boczku. Możesz także włożyć mięso do rękawa i piec razem z pokrojoną w kostkę słoniną.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag piersi z indyka, 2 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego), 1 duża marchewka, 1 cebulka, 4-5 suszonych moreli, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 szkl. rosołu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.