Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (15:00)

    Rolada indycza z farszem z cebuli

Składniki: 40 dag cebuli, 2 łyżki oleju, 10 gałązek tymianku, 1,25 kg filetu z piersi indyka, sól, pieprz, 15 dag boczku w plasterkach, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka sosu cumberland (ze słoika), plasterki pomarańczy i roszponka do dekoracji

Reklama

Przygotowanie: ok. 75 minut.

1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wrzucić na łyżkę rozgrzanego oleju, smażyć 5 minut, odłożyć do wystudzenia. Tymianek opłukać, osuszyć, 1 gałązkę odłożyć do dekoracji. Od reszty gałązek oderwać listki i posiekać je.

2. Mięso opłukać, osuszyć, rozciąć na duży płat. Poprószyć solą i pieprzem. Przykryć plasterkami boczku. Rozłożyć podduszoną cebulę i posypać posiekanym tymiankiem. Płat mięsa zwinąć w roladę. Obwiązać mocną bawełnianą nicią.

3. W brytfannie lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju. Obsmażyć na nim ze wszystkich stron roladę. Potem zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem jeszcze 45 minut. Miód wymieszać z sosem cumberland. Posmarować wierzch rolady ok. 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe mięso zawinąć w folię aluminiową i tak trzymać ok. 10 minut. Potem przełożyć na półmisek. Udekorować odłożoną gałązką tymianku, plasterkami pomarańczy i roszponką.

Cumberland (czasem nazywany sosem oksfordzkim) – zimny sos na bazie galaretki z czerwonej porzeczki albo borówki brusznicy, czerwonego wina, soku z pomarańczy i pomarańczowej skórki.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.