Reklama
  • Czwartek, 15 września 2016 (09:05)

    Rolada z aromatycznym pesto

Składniki: Kg fileta z indyka, 10 dag suszonych pomidorów, 2 łyżki masła, mieszanka przypraw, chili, sól, pieprz. Pesto: 4 dag świeżej bazylii, 3 dag natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 10 dag orzeszków ziemnych, 5 dag sera parmezan, 40 ml soku z limonki, 80 ml oliwy extra virgin, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Filet nacinam tak, by uzyskać duży płat, oprószam solą, pieprzem i mieszanką chili. Odstawiam na ok. 30 min.

2 Pesto: miksuję orzeszki z czosnkiem, bazylią, natką, parmezanem, sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem.

Reklama

3 Suszone pomidory osączam z oliwy, siekam. Pesto rozsmarowuję na płacie mięsa, na nim układam pomidory. Całość zwijam w roladę, wierzch smaruję masłem. Owijam folią aluminiową i piekę w temp. 170°C ok. 40 min.

Krystyna Kołodziejska z Komorowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 70 min • Porcja ok. 140 kcal • Koszt porcji 2,80 zł • Przepis na 6-8 porcji

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg piersi indyka, 30 dag sera z niebieską pleśnią, 10 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonej żurawiny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.