Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Rolada z farszem szpinakowym

Składniki na 8 porcji: 2 kg filetu z indyka, 20 dag mrożonego szpinaku, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, 6 szalotek, 9 łyżek oleju, 5 dag migdałów (ze skórką), 5 dag suszonych moreli, 10 dag startego parmezanu, 20 dag twarożku śmietankowego, 2 marchewki, 1 cebula, 125 ml białego wina, 750 ml bulionu warzywnego, 75 dag mrożonej zielonej fasolki, 1 i 1/2 kg ziemniaków, 1 główka czerwonej sałaty, 1 kolba cykorii, 2-3 gałązki tymianku, 5 dag masła, 5 dag tartej bułki, 10 dag śmietany kremówki.

Reklama

1 Szpinak rozmroź. Filet opłucz, osusz, rozetnij na duży płat. Posyp go solą i pieprzem. Migdały i morele posiekaj.Czosnek i szalotki obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj migdały, morele, szpinak, parmezan i twarożek. Wymieszaj, przypraw. Farsz rozsmaruj na mięsie. Zwiń. Roladę obwiąż mocną nitką.

2 Marchewki i cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż w brytfance na 2 łyżkach oleju. Włóż mięsną roladę. Podlej winem i bulionem. Brytfankę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 90 minut.

Fasolkę wrzuć do posolonej wody, gotuj 7 minut, odcedź. Ziemniaki obierz, pokrój, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, zrumień na 3 łyżkach oleju.

3 Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Cykorię umyj, usuń głąb, podziel na pojedyncze liście. Fasolkę razem z sałatą i cykorią podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Tymianek opłucz, oderwij listki od gałązek. Masło rozgrzej, zrumień na nim tartą bułkę. Wymieszaj ją z tymiankiem.

Gotową pieczeń wyjmij z brytfanki, sos powstały przy pieczeniu przecedź przez sitko. Wymieszaj go ze śmietaną, zagotuj i przypraw do smaku. Pieczeń podawaj z warzywami oraz sosem. Danie polej też zrumienioną tartą bułką.

Przygotowanie ok. 2 godziny . 1 porcja ok. 810 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:rolada | szpinak | szpinak | z | czosnek | sa | Goto

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Zapiekanka: 40 dag piersi z indyka • brokuł • czerwona papryka • pół kg ziemniaków • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • pół łyżeczki ziół prowansalskich • olej • sól... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.