Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia (15:05)

    Rolada z indyka

Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg piersi z indyka, 1 średnia cebula, 3-4 kromki chleba, np. pszennego, 40 dag świeżych pomidorów, 2 żółtka, 3 łyżki startego sera typu parmezan, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonej bazylii, olej, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

1. Pierś z indyka umyj, osusz papie rowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń, włóż do lodówki na ok. 60 min.

2. Cebulę drobno posiekaj. Z chleba odkrój skórki, miąższ pokrój w kostkę. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem, sparz wrzątkiem, usuń skórkę. Przekrój na pół, usuń pestki a miąższ pokrój w małą kostkę. Do miski włóż pomidory, dodaj chleb, suszoną bazylię, starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz równomiernie rozłóż na płacie indyka. Zwiń w roladę, zasznuruj bawełnianą nicią. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż mięso, wierzch posmaruj niewielką ilością oleju. Piecz około 15 min w temperaturze 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze około 30 min, często skrapiając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 280 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag piersi indyka, 40 dag mrożonego szpinaku, olej, mąka, 2 ząbki czosnku, 5 dag żółtego sera typu gouda, sól, pieprz, przyprawa do drobiu, garść roszponki, kolorowe pomidorki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.