Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca 2017 (08:00)

    Rolada z indyka

Składniki na 6 porcji: 1 kg piersi z indyka, 200 g sera pleśniowego (np. brie), 100 g moreli z puszki, 4 łyżki białego wytrawnego wina, olej, sól, pieprz

Przygotowanie

1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem.

Reklama

2. Osączone z zalewy morele pokrój w małą kostkę. Ser pleśniowy również pokrój w kostkę, wymieszaj z morelami. Tak przygotowane nadzienie rozłóż na płacie mięsa. Zwiń w roladę i zasznuruj bawełnianą białą nicią. Wierzch rolady posmaruj olejem. Przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem.

Wlej wino. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180°C, od czasu od czasu skrapiając sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podawaj z ryżem i warzywami. Rada: Możesz tez użyć suszonych moreli. Wcześniej trzeba je namoczyć w wodzie lub białym winie.

Przygotowanie: 70 minut. Porcja: 300 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego szpinaku, 250 g ryżu, 1 cebula, 200 g jogurtu naturalnego, 1 mała cebula, sól, 1 łyżeczka +7 łyżek oleju, 100 g serka śmietankowego, 4 sznycle z indyka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.